'Prikkels!'
Het boek om naar te luisteren voor Albert Heijn.
Prikkels, het boek met de radio

Peter van Lindonk bedacht voor Albert Heijn 'Prikkels!': het boek met ingebouwde radio, vast afgestemd op een speciaal voor dit project in het leven geroepen radiozender. Radio Prikkels! was van 22 oktober tot 31 december 1999 wekelijks te beluisteren op vrijdagmiddag. ALS u tenminste Prikkels! had gekocht.
Prikkels! gaat over de kunst van het leven, over onthaasting, over de zintuigen. Van zelf te maken regenbogen tot blauwe rozen, van de chaostheorie tot het millennium-lachproject, van reanimatiepop Annie tot het braille-alfabet en van cappucinosoep tot wentelteefjes: het staat er allemaal in.
Lees hier de introductie .

Prikkels! is door de Type Directors Club (TDC) in New York bekroond met het Certificate of Typographic Excellence en onderdeel gemaakt van een rond de wereld reizende expositie. Het boek figureert ook in de uitgave 'Typography 21', waarin de 170 bekroonde werken elk uitgebreid worden besproken (o.a. verkrijgbaar via Amazon.com). Daar zijn ze bij Van Lindonk Special Projects  best een beetje trots op. En ontwerper Gijs Sierman verdient een dikke pluim.

Overigens is de radio na 1 januari 2000 niet waardeloos geworden. Volg deze instructies om hem om te bouwen tot een grappige vakantieradio voor de 49-meterband (bron: tijdschrift Stemmen).


Introductie

Laat u prikkelen

Zet uw zintuigen eens wijdopen. U heeft er maar liefst vijf (misschien zelfs zes).

We zien niet alleen, we horen ook; we voelen, proeven en ruiken. Meestal gebruiken we al die zintuigen pas ten volle als we uit de stress en hectiek van alledag ontsnappen en op vakantie gaan naar verre oorden: we maken foto’s van paarse velden vol lavendel, snuiven de lucht op van exotische markten in Tunesië of Istanbul, proeven de boterzachte smaak van tropische vis, luisteren naar tsjirpende krekels in de avondschemering, en rennen op blote voeten door de branding.

Het is niet die ontspanning die ons in staat stelt om tot in het diepst van onze poriën van alle zintuiglijke strelingen te genieten, maar juist omgekeerd: door onze zintuigen te (laten) strelen kunnen we ons ontspannen. Wie dat beseft hoeft niet naar exotische bestemmingen te vliegen om van het leven te genieten; die doet dat gewoon thuis.

Een levenskunstenaar staat vroeg op en luistert naar het gekwetter waarmee de mussen in de tuin de dag begroeten. Zoveel energie in zo’n klein lijfje. De ochtend ruikt nog fris, al beloven de zonnestralen warmte. Is het buiten bewolkt, geen nood: zolang het binnen maar zonnig is. Met de geur van vers gezette koffie, het aroma van warm brood en het heldere geel van een zachtgekookt eitje begint de dag altijd goed.

Of we nu werken, weekend vieren of op vakantie zijn, we kunnen het plezier in ons dagelijkse leven vergroten door even uit onszelf te treden en al onze zintuigen in te schakelen.

Serveer een nieuw menu; zet geurende bloemen op tafel. Kijk naar de ogen van uw geliefde, of van die aardige collega. Organiseer een smakendag. Doe een geurenspel. Plant een boom. Ren door uw eigen regenboog. Lach, en voel dat u leeft.

Wacht niet tot morgen. Proef de dag. Ruik, voel, zie en hoor hem.