index Praktische zaken


Tips  |  Dopen  | Varen in Frankrijk


Wij varen met onze driepersoons ballon als we zin en tijd hebben, als het weer goed is en als we voldoende helpers bereid vinden een avond of ochtend op te offeren om ons te volgen en na de landing weer op te halen.

Wij hebben van onze ballonhobby geen broodwinning gemaakt omdat dat alleen zin heeft met een grote ballon, voor acht of meer personen. Wat ons betreft hoort een ballonvaart echter een bijzonder en zeldzaam avontuur te zijn dat je met enkele goede vrienden ervaart, dus met een kleine ballon. Er zijn echter genoeg ballonbedrijven en ballonteams waar u uitstekend terecht kunt voor een passagiersvaart, zelfs met grotere groepen. Op de Internetsite van de KNVvL afdeling Ballonsport kunt u bijvoorbeeld adressen vinden van door de vereniging erkende ballonvaarders die passagiersvaarten boeken.

Inmiddels hebben wij een nieuwe ballonbasis in de Combrailles, een weinig bekend maar prachtig deel van de Auvergne. Boven de heuvels en kronkelende rivierdalen maken we daar schitterende vaarten, met vulkanen aan de horizon. Ons huis hebben we 'Le Ballon Bleu' genoemd: de blauwe ballon. En in een dorp van nog geen 200 inwoners is dat dan ook meteen het adres!

Nuttige tips

- Vertel het de piloot altijd vooraf als u een medisch probleem heeft. Het hoeft niet te betekenen dat u niet meekunt, maar het is goed er rekening mee te kunnen houden, bijvoorbeeld bij de landing en het kiezen van de vaarhoogte.

- In en om een ballon wordt niet gerookt. Bij ons team ook in de volgauto niet.

- In de mand van een ballon is het, tenzij we zeer hoog stijgen (een kilometer of meer) niet kouder dan op de grond. U kleedt zich als voor een wandeling: makkelijke kleding van katoen of wol (in ieder geval geen nylon o.i.d. op de huid, vanwege het vuur; dus geen kunstvezel bad- of sportkleding en geen panties), die vuil mag worden, en stevige schoenen. Het meest praktisch en veilig is een lange broek en een shirt of trui met lange mouwen.

- Schade aan uw kleding en eigendommen, opgelopen tijdens de vaart, landing of het doopceremonieel (zie hieronder) is voor uw eigen rekening.

- Reken er op dat het totale avontuur al gauw vier uur duurt, soms langer. Maak geen afspraken voor vlak erna.

- Volg de instructies van de piloot altijd direct op. Hij is als gezagvoerder verantwoordelijk voor uw veiligheid. Als u eenmaal bent ingestapt, verlaat u de mand nooit zonder toestemming van de piloot, ook na de landing.

nieuwe teamleden na hun eerste vaart.. De traditionele doop

De eerste ballonvaarders in de geschiedenis, Pilatre de Rozier en de markies d'Arlandes, ontvingen in 1783 voor hun moed adellijke titels en landerijen.

Het doopceremonieel waarmee nieuwe ballonvaarders na hun eerste vaart worden ingewijd, herinnert aan die eerste vaart. De wijze waarop passagiers worden 'gedoopt' (zeg maar ontgroend), verschilt per land en per individueel ballonteam. Gasballonvaarders bestrooien hun passagiers met ballastzand en overgieten ze daarna met champagne; heteluchtballonvaarders gebruiken aarde, vuur en water (of champagne) en soms nog andere ingrediënten.

Ons ballonteam heeft een reputatie op te houden wat betreft de doop. We gebruiken bij voorkeur ingrediënten die we aantreffen in en om het weiland waar we landen, zijn daar in tegenstelling tot vele anderen niet zuinig mee en nemen het begrip 'dopen' soms zeer letterlijk... Reken op een nat pak, wellicht zelfs een modderbad! Droge kleren, een handdoek en een flinke dosis humor komen goed van pas. Wie het geklieder doorstaat, krijgt een adellijke ballontitel die op een certificaat wordt ingevuld, samen met de belangrijkste details van de vaart. En uiteraard zorgen we voor champagne. Proost!